Tarta cu piersici si crema cu aroma de trandafiri

Print Friendly, PDF & Email

Şi brusc, aşa … mi-a revenit cheful de a scrie aici … dar era important să postez reţeta asta … mi-a ieşit o minunăţie :).

De cum am văzut piersicile alea frumoase, mi-a aparut în cap imaginea unei tarte frumoase … era doar o imagine, nu aveam idee ce să mai conţină în afară de piersici, dar m-am lămurit pe parcurs.

M-am apucat să fac un aluat de tartă (sau Pate Brisee, cum îi mai zice). Recunosc că e prima oară când fac aşa ceva, trăiam cu impresia că e o chestie foarte grea, care implică frământat şi frământat şi frământat şi … ). Însă e destul de simplu.

Am „aruncat” în robotul de bucătarie următoarele:

–       250 gr margarină taiată cubuleţe – e bine şi unt, dar nu aveam în casă şi nu aveam nici chef să mă duc să cumpăr

–       350 gr faină

–       ½ lg sare

–       1 Lg zahăr

–       100 ml apă (de preferat rece)

Am mixat ingredientele până s-au omogenizat; aluatul obţinut l-am învelit în folie transparentă şi l-am pus la frigider; trebuie să stea cel puţin 45 de minute până îl putem folosi.

M-am apucat să pregătesc o cremă şi am pregătit următoarele ingrediente:

–       ½ litru lapte

–       3 gălbenuşuri

–       150 gr zahăr

–       4 Lg faină

–       esenţă de trandafiri

Jumătate din cantitatea de lapte am amestecat-o (cu telul) bine de tot cu faina. Am adăugat deasupra gălbenuşurile si am omogenizat tot amestecul.

Într-o crăticioară, pe foc, am pus restul de lapte şi zahărul; când s-a topit zahărul am adăugat laptele dulce, foarte încet, câte o lingură pe rând, peste cealaltă compoziţie, amestecând continuu cu un tel.

Am pus din nou crema pe foc mic, şi amestecând continuu, am asteptat până s-a îngroşat; nu durează mult, în 3-4 minute este gata. La final am adaugat esenţa de trandafiri si am mai amestecat niţel; am acoperit crăticioara cu capacul (sa nu facă crustă crema) şi am lasat-o să se răcească; am lasat-o vreo 15 minute la temperatura camerei, însă pe urmă n-am mai avut răbdare şi am pus-o la frigider :).

Am scos aluatul de tartă de la frigider şi l-am împărţit în 2; jumătate am pus-o la congelator – poate sta până la 4-5 săptămâni, deja mă gândesc ce compoziţie să folosesc pentru următoarea tartă :). Am pus jumătate la congelator pentru că mi-a iesit prea multă compoziţie pentru tava mea de tartă – am o tavă cu ~25 cm diametru.

Jumătatea de aluat rămasă – am întins-o frumos în tavă şi a înţepat-o bine cu furculiţa, să nu se umfle. Am pus-o la cuptor, la 175 de grade, pentru vreo 20-25 de minute. Am oprit cuptorul şi am mai lasat tava în cuptor înca vreo 15 minute, timp în care m-am ocupat de piersici.

Am tăiat feliuţe subţiri vreo 4 piersici. Le-am pus într-o tigaie, pe foc, şi am adăugat peste ele 3 Lg zahăr. Am învârtit un pic piersicile, iar când zahărul a început să se topească, am stropit totul cu 20-30 ml cognac; am mai lasat pe foc câteva minute, amestecând foarte foarte uşor, ca să nu „stric” feliuţele de piersică.

Am scos aluatul din cuptor şi l-am lăsat să se racească un pic; am umplut tarta cu crema de trandafiri şi am pus pe deasupra piersicile; am decorat cu mentă proaspătă; recunosc că iniţial am pus menta mai mult de decor, însă am constatat că s-a îmbinat de minune cu restul aromelor.

Nu m-am gândit iniţial că o să pun reţeta aici, aşa că nu am făcut poze pe parcursul întregii reţete, nu am decâ o singura poză de „final” …

Poftă bună!!!

OMS_6204-copy

Written by

1 Comment to “Tarta cu piersici si crema cu aroma de trandafiri”

  1. Eater.ro says:

    O reteta interesanta si delicioasa.

Leave a Reply

Message