Am pus la inmuiat fasole uscata ca sa fac o mancarica buna buna; am pus-o seara intr-o cratita cu apa; dimineata, crescuse ca Fat Frumos; de fapt, estimasem gresit cantitatea si era mai bine de 1 kg de fasole pusa la inmuiat … eh, acum, asta-i meniul: ciorba de fasole, mancare de fasole (iahnie) si fasole batuta … si probabil nu mai mancam fasole juma’ de an dupa asta :). De fapt, daca ma gandesc bine, nici n-am mai mancat de atunci. Si inca nu mi-e pofta :).
Si ce ma gandesc eu, vazand cantitate mare de fasole … mi-ar trebui cam multe oale ca s-o pun la fiert … ce-ar fi s-o pun la steamer?! Se fierbe bine, nu se fierbe iarasi bine, gasesc eu altceva de facut de mancare. Si am pus-o la steamer … mult … pentru inceput vreo 2 ore, am gustat, mi s-a parut inca putin tare si am mai pus-o cam o ora. Atentie insa, trebuie completat cu apa steamerul si in acelasi timp evacuata apa din recipientul de scurgere, nu de alta, dar nu e nevoie de balti in bucatarie.
Tot la steamer am pus (dar doar vreo 30 de minute) o ceapa, jumatate de telina si niste morcovi.
Cand legumele au fost gata, le-am pasat si le-am facut un sos fin. Intr-o cratita, am turnat 2-3 linguri de ulei, am tocat fin o ceapa, am pus o ceasca de apa si am lasat ceapa sa se inmoaie un pic, vreo 5 minute. Dupa asta, am adaugat legumele pasate si le-am mai lasat inca vreo 5 minute. Peste sosul asta, am pus cam jumatate din fasolea fiarta la steamer – cel putin asa am estimat eu ca ar fi. Am adaugat apa, cat sa acopere fasolea, sare, piper, o ceasca de sos de rosii, doua foi de dafin, iar mai spre sfarsit am adaugat si putin cimbru. Am bagat la cuptor, la 175 de grade, pentru ~2 ore. Din cand in cand mai verificam sa vad daca nu cumva a scazut prea tare. Cand a fost gata, am pus si putina verdeata. Si cam atat despre iahnie, a fost delicioasa.
In alta cratita, am pus o parte din fasolea ramasa, 2-3 linguri de ulei, un morcov taiat feliute subtiri, putina telina taiata cubulete, putin ardei gras, o ceasca de sos de rosii, o ceapa tocata marunt, un cub de legume si apa cat cuprinde. Am pus capacul si am lasat pe aragaz sa fiarba pana se inmoaie legumele. La sfarsitul fierberii am pus niste verdeata, mai exact frunze de patrunjel si leustean. Si asta e ciorbita. A mancat si Toni, i-a placut.
Restul de fasole am pus-o in bolul de la mixer, cu putina sare si piper; am pasat-o fin si am frecat-o in continuare cu ulei (o ceasca) si cu ~ 2 cesti de zeama din ciorbita care fierbea. In functie de cantitate, de gust si de consistenta dorita, se poate pune mai mult sau mai putin ulei, respectiv zeama de la ciorbita. Separat intr-o tigaie, am pus putin ulei, o ceapa tocata, o ceasca de apa si cateva linguri de sos de rosii. Am condimentat cu sare, piper si cimbru si am lasat sosul sa fiarba bine si sa scada destul de mult. Cand a fost gata, l-am turnat peste fasolea batuta. Cu care m-am “luptat” eu toata, pentru ca nici Serban nici Toni nu mananca. Dar, a fost o lupta gustoasa :).
Pofta buna!
PS. Toate cele 3 feluri sunt de post.