Intotdeauna m-am gandit ca panna cotta e ceva asa , foarte complicat de gatit … suna oarecum pompos, si ma gandeam ca sigur e incurcata treaba si trebuie sa stai juma’ de zi in bucatarie ca sa faci desertul asta. De fapt, nu e asa deloc, e chiar unul dintre cele mai simple deserturi pe care le-am facut pana acum.
Pentru reteta asta am folsoit:
– 400 gr smantana
– 2 pliculete zahar cu rom – mie nu-mi place vanilia, asa ca zaharul cu rom il inlocuieste cu succes pe cel vanilat;
– 1 pliculet gelatina;
– 200 gr zahar pudra;
– 400 gr zmeura;
– 150 gr zahar tos.
Am “stropit” zmeura cu zaharul tos si am lasat castronul deoparte, sa se topeasca zaharul.
Am dizolvat gelatina in 100 ml apa calda, si am amestecat pana s-a omogenizat bine.
Pe aragaz, la foc mic, am pus smantana si zaharul pudra si cel aromat si am amestecat incet, pana a inceput sa fiarba si a dat usor in clocot; am pus gelatina dizolvata, am amestecat bine bine bine si am pus sa se raceasca un pic in apa rece.
Intre timp, am cautat niste forme in care sa torn compozitia; pana la urma, am ales niste pahare mai mici; ar fi mers forme de silicon, dar nu am; am trecut paharele prin apa rece si am pus in fiecare zmeura, iar apoi crema din smantana. Am bagat la frigider si-am mancat cu mare pofta a doua zi. E necesar sa stea la rece cateva ore, macar 4.
Cred ca e unul dintre cele mai bune deserturi pe care le-am mancat in ultimul timp; acrisor de la zmeura, dulce de la zahar, racoritor, fin … un deliciu!