Tort de bezea … sau tort de “La multi ani!” … LA MULTI ANI pentru NOI DOI!
Nu multi si-au amintit … dar noi da; nu am ajuns inca la etapa in care sa uitam aniversarea casatoriei 🙂 🙂 🙂
1 si 2 iunie – 3 ani de la cununie si nunta! 3 ani pe care am vrut sa-i cadorisesc cu un tort frumos si gustos; si mi-a trecut prin cap sa fac un tort de bezea, si anume un tort pe care nu l-am mai facut niciodata; am gasit o reteta care parea ok si am luat -o pe Toni cu tricicleta sa facem o plimbarica pana la supermarket sa cumpar ce nu aveam in casa si-mi era necesar pentru tort.
Reteta parea simpla, dar complicata in acelasi timp; nu am facut poze, ca m-am gandit ca poate nu iese si ramane sa dau o fuga la cofetaria din colt si sa iau de-acolo ceva “competitiv” … dar n-a fost cazul, a iesit super! (edit: am postat niste poze, de la o “editie” ulterioara 🙂 )
Iata de ce e nevoie:
1. Pentru blaturile de bezea:
– 10 albusuri
– 500 gr zahar
– zahar vanilat (nu e obligatoriu, eu am uitat sa pun)
2. Pentru crema de cacao
– o cana si jumatate de zahar
– 5-6 linguri de cacao
– 2 pachete de unt 80% grasime (pachete de 200 gr)
– 2-3 linguri faina
– 10 galbenusuri
– 2 oua intregi
– stafide si putin alcool (cognac, rom, etc – pentru inmuiat stafidele)
3. Pentru blatul de baza
– 2 oua mari sau 3 mai mici
– 2 linguri faina
-2 linguri zahar
– 2 mandarine sau portocale
Pentru decorat: frisca, bombonele, capsuni, etc, etc, etc – dupa preferinte, gust si talente 🙂
Mod de lucru:
1. Pentru blaturile de bezea: am batut albusurile cu zaharul si am impartit bezeaua in 3; am copt 3 blaturi rotunde, la 100 grade, cam 3 ore si ceva; bezeaua am pus-o pe hartie de copt (unsa cu putin ulei), ca sa nu am probleme in desprinderea blatului.
2. Crema de cacao: am amestecat cacao cu zahar, galbenusuri, oua si faina si am pus la fiert pe aragaz, sa se topeasca zaharul si sa se ingroase un pic compozitia; nu e nevoie sa stea mult, maxim 10 minute, altfel incepe sa se lipeasca. Cand e gata, am adaugat stafidele inmuiate si am bagat la frigider sa se raceasca bine.
Am pus in mixer untul si l-am batut zdravan; am adaugat apoi crema de cacao racita (racita bine, ca altfel se taie) si am mai mixat putin; gata si crema de cacao.
3. Blatul de baza; am separat ouale si am batut albusurile cu o lingura de zahar si galbenusurile cu o lingura de zahar; am amestecat cele 2 compozitii si am pus 2 linguri de faina; am pus blatul astfel obtinut la cuptor, pe hartie de copt, maxim 10 minute la 300 grade (programul de prajituri). Am insiropat apoi blatul cu sucul de la 2 mandarine.
Si cam gata; ramane “montarea” tortului si decorarea; blat de baza – crema – blat bezea – crema – blat bezea – crema – blat bezea – crema – frisca. Si cateva capsuni … 🙂
Nu e atat de greu pe cat pare si nu prea are ce sa nu iasa la tortul asta … de fapt, m-am hotarat sa verific daca e chiar asa, prin urmare, am mai facut unul, ca primul s-a terminat prea repede … la urma urmei, e vorba si de 1 iunie, si de 2 iunie, nu?! Fiecare zi cu tortul ei … 🙂 Dar nu-i nimic, dupa tortul asta, nu mai mancam nimic dulce pana-n octombrie!
LA MULTI ANI!!!
Buna!
Fiecare blat trebuie copt pe rand 3 ore si ceva?
Cum se pastreaza blaturile care asteapta sa intre in cuptor cat timp se fac celelalte?
Eu le coc in acelasi timp, in 3 tavi diferite, pe 3 “etaje” ale cuptorului. Daca nu ai posibilitatea sa le coci impreuna, iti sugerez sa bati albusurile separat pentru ca deja batute nu se pastreaza bine atata vreme.