Am tot vrut sa iau sparanghel pentru Toni, eram curioasa daca l-ar manca asa, betisoare 🙂 Si am luat, dar n-am incercat sa i-l dau betisoare, ci i l-am gatit impreuna cu cartofi.
Ma grabeam, asa ca nu am stat sa caut retete si diferite moduri in care ar putea fi gatit sparanghelul, dar o sa mai cumpar si ma documentez din timp, sa vad ce “minuni” s-ar putea face din sparanghel.
Desi, reteta asta a iesit chiar foarte buna.
Ingrediente:
– o legatura de sparanghel – erau cam vreo 10-12 betisoare – l-am spalat, curatat si taiat partea mai lemnoasa.
– 2 cartofi
– un ou
– o bucata telemea de vaca
– o bucatica cascaval
– un cubulet de unt
– o ceasca cu lapte ( am uitat s-o pozez)
Ca sa grabesc “procedura”, am pus la steamer cartofii taiati felii de ~1cm grosime si sparanghelul – cam 30 de minute.
Am uns cu putin unt vasul lui Toni si cand s-au facut legumele de la steamer, am alternat in vas un strat de cartofi, branza pisata cu furculita si sparanghel.
Am batut oul cu laptele si l-am turnat peste legume in vas; deasupra am presarat cascavalul ras.
Am bagat la cuptor vreo 30 de minute; nu e nevoie de mult timp la cuptor, ca sunt deja aproape gata; mare grija la temperatura cuptorului, ca sa se rumeneasca frumos cascavalul, nu sa se arda.
Despre sparanghel (asparagus):
Are efecte depurative; contine fosfor si vitamina B; are proprietati remineralizante si stimulative; este folosit în combaterea anumitor afectiuni ale stomacului, pentru curatarea ficatului, a plamânilor si a intestinelor de deseurile si toxinele lor.