17 Ianuarie = Sf. Antonie cel Mare = ziua lui Toni, din nou 🙂
De data asta, trebuia sa manance si ea din tort, asa ca ce alta solutie mai buna aveam decat un tort de mere; simplu, rapid, singurul tort pe care nu ai cum sa-l ratezi; iese garantat! Sau cel putin mie mi-a iesit intotdeauna. Si e si tare bun, racoritor, si cu destul de putin zahar.
Primul pas: 10 linguri de zahar se caramelizeaza intr-o cratita potrivita, aleasa in functie de dimensiunea dorita pentru tort; sa zicem diametrul de ~25 cm. Se distribuie frumos caramelul pe peretii vasului si se lasa la racit.
Pasul 2: curatam merele de coaja si le scoatem casuta; merele raman intregi, nu se taie; numarul merelor variaza, in functie de dimensiunea lor; eu am ales unele mari, pentru ca imi place sa fie tort cu mere, nu cu blat si pe alocuri cu mere :). Se aseaza merele in vasul cu caramel, se mai completeaza cu bucati de mere in zonele mai goale, si se pudreaza cu scortisoara din belsug. Optional, se poate adauga in casuta merelor dulceata sau stafide; de obicei pun, dar acum nu, pentru ca am vrut sa reduc cantitatea de zahar, ca sa nu “indulcesc” pitica chiar asa din prima. Cratita se baga la cuptor la 200 de grade, pana se inmoaie merele; dar atentie, nu trebuie sa se inmoaie prea mult, pentru ca vor mai merge o data la cuptor.
Pasul 3: avem nevoie de 6 oua; se separa galbenusurile de albusuri; se bat albusurile tare de tot cu un praf de sare; galbenusurile se bat si ele cu 5-6 linguri de zahar, pana se deschid din ce in ce mai mult la culoare. Se amesteca cele 2 compozitii si se omogenizeaza bine; se adauga peste compozitia obtinuta 5 linguri de faina si 2 linguri de pesmet si se amesteca, aerand bine de tot.
Pasul 4: se toarna “chestia” de la pasul 3 peste mere si se baga la cuptor; se face foarte repede, asa ca atentie, nu plecati prea departe!
Pasul 5: scoatem tortul din cuptor si il lasam in pace. Intr-o craticioara pe aragaz, punem la fiert 2 cuburi de zahar brun, zeama de la 2 mandarina si jumatate cescuta de apa. Rasturnam tortul pe un platou si insiropam blatul cu zeama de mandarine calduta.
Eu l-am lasat la frigider peste noapte si l-am ornat a doua zi cu frisca si bombonele.
Si a mancat si pitica mea cu mare placere, mai ales bucatile de mar!
La multi ani, Toni!