Saleuri cu branza si chimen

Print Friendly, PDF & Email

Saleuri cu branza si chimen

Cred că toată lumea a mâncat măcar un saleu cu brânză şi chimen, nu?!

Sunt multe reţete, variaţiuni pe aceeaşi temă, însă mie îmi place una … cred că e printre cele mai simple şi conţine doar câteva elemente de bază.

Iată de ce avem nevoie:

–          300 gr brânză de vaci (sau brânză dulce)

–          300 gr unt (merge şi margarine, chiar şi untură, deşi mie mi se pare prea multă grăsime la untură)

–          300 gr faină

–          1 lg sare

–          1 ou măricel

–          1 ou pentru uns

–          chimen, muuuuult chimen

Si de aici, nimic mai simplu … eu folosesc robotul de bucătărie ca să amestec ingredientele, e mult mai rapid aşa (şi evident, mai puţin efort pentru mine); le pun în robot în ordinea: unt, ou, sare, brânză, faină; atenţie, untul sa fie la temperature camerei, chiar şi foarte moale; îl bat bine să se facă spumă, apoi adaug pe rând restul ingredientelor.

NXT_2576-copy

NXT_2577-copy

 

NXT_2582-copy

Evident, cantităţile nu sunt bătute în cuie; important e să respectăm nişte proporţii şi să obţinem în final un aluat numai bun de întins.

De exemplu, când am făcut saleurile din imaginile postate, am avut 700 de grame de brânză, la care am folosit doar 500 de grame de unt şi 2 ouă.

Aluatul obţinut se ţine la rece măcar o oră. Se poate şi mai mult, chiar şi peste noapte, dacă aveţi răbdare … eu nu am avut :).

NXT_2584-copy

După ce a stat la rece, se mai frămăntă un pic aluatul cu un strop de faină şi se întind foi potrivite, groase cam de 3-5 mm.

NXT_2643-copy

Se ung cu ou bătut (sau doar cu gălbenuş de ou), se presară chimen şi se bagă la cuptor la 175 gr, pentru cam 20 de minute, chiar şi mai puţin.

NXT_2644-copy

NXT_2646-copy

NXT_2653-copy

Se fac repede şi se mănâncă şi mai repede! Copiii sunt foarte încântaţi de ele, şi noi la fel :).

Poftă bună!

 

Written by