Am zis să încerc să fac nişte lipii de casă, într-o zi când m-am uitat mai cu atenţie pe ingredientele pachetului de lipii cumpărate de la magazin; nu redau aici ce conţin, dacă aveţi curiozitatea, căutaţi şi vedeţi; pentru mine, e încă un produs pe care îl voi face numai în casă şi nu-l voi mai cumpăra din magazin niciodată.
Îmi plac lipiile, sunt o variantă pentru pâine şi se pot consuma în atâtea şi atâtea feluri; mai jos vă arăt şi cum le-am făcut de data asta.
De fapt, nu e nimic complicat în reţeta lipiei, la baza este un aluat simplu de pâine, şi anume faină, apă, sare, drojdie şi puţin ulei.
– 100 ml apă
– Un plic de drojdie (7 gr)
– ½ lg sare
– 3-4 Lg ulei
– Faina cât cuprinde (ştiu că expresia asta e niţel enervantă, dar în mod sigur vă veţi da seama când trebuie să vă opriţi… 🙂 )
Am încălzit foarte puţin apa ca să dizolv sarea şi să desfac un pic drojdia; am folosit apoi robotul de bucătărie; bineînţeles că se poate frământa şi cu mâna, dar… 🙂 . Aşa că am adăugat în robot apă (cu sare şi drojdie), uleiul şi am început să adaug faina puţin câte puţin până am ajuns la consistenţa dorită, şi anume un aluat numai bun de întins; am pus aluatul într-un vas, l-am „pudrat” cu făină şi l-am lăsat să dospească frumos o oră şi ceva.
L-am împărţit apoi în 8 bucăţi şi am întins frumos lipiile „în devenire” în nişte foi rotunde – aici m-am chinuit niţel la prima să o fac cât mai rotundă, dar deja la a doua eram expertă 🙂 – groase de vreo jumătate de cm şi destul de măricele, vreo 25 cm în diametru.
Le-am copt pe o tigaie grill încinsă, fără ulei; puteţi adăuga şi puţin ulei, dar dacă tigaia e non-aderentă, nu e necesar.
Pentru a se păstra moi se acoperă imediat după ce sunt gata cu un şervet şi se depozitează la loc rece (chiar şi în frigider).
Eu am păstrat unele pentru a doua zi, iar cu restul am făcut un fel de quesadilla; am pus brânză şi caşcaval ras şi feliuţe de bacon şi le-am pus la grill pentru vreo 3-4 minute, cât să se topească puţin caşcavalul şi să lege ingredientele.
Poftă bună!