Varza acra cu sunculita de casa

Print Friendly, PDF & Email

Reteta asta e un fel de 2 in 1, pentru ca de mult timp vroiam sa scriu si cum am facut sunculita de casa; s-a intamplat inainte de Craciun, si de atunci am tot facut; imi place foarte mult, nu se compara cu nimic din ce gasesti prin magazine. Nu am apucat atunci sa scriu reteta, insa iata acum.

Asa ca, intai sa va povestesc cum am facut cu sunculita asta: am luat niste bucati de carne de porc – fleica – pe care le-am pus la fiert cu diverse condimente: boabe de piper de toate culorile, chimen, boabe de mustar, foi de dafin si vreo 2-3 pumni de sare grunjoasa. Au fiert la foc incet vreo 2 ore; le-am scos si le-am lasat sa se raceasca. Intre timp, am curatat usturoi – muuuuuulllltttttt usturoi – si l-am pisat in mojar de lemn; atentie, nu folositi cutit sau obiecte metalice la curatatul si pisatul usturoiului!

Am pus cate o bucata de carne fiarta pe o folie de aluminiu, am pudrat folia cu boia din belsug, sare, chimen, piper macinat si usturoi cat cuprinde; am “invartit” bucata de carne pe toate partile astfel incat sa fie cuprinsa de condimente si de usturoi peste tot; am infasurat-o bine cu folia si am trecut la celalalte bucati.

Le-am pus apoi in frigider, unde le-am lasat asa, fara sa le desfac deloc, vreo 7-10 zile, dupa care le-am scos, le-am spalat, si le-am mai pus vreo 3-4 zile la frigider. Apoi sunt gata de mancat si sunt absolut delicioase!

Buuun, dar sa nu uit de varza :)- varza acra, una destul de micuta – am tocat-o si am pus-o vreo 40 de minute la steamer, sa se inmoaie.

Am taiat o bucata de sunculita felii si am pus-o intr-o tigaie, cu capac.

Am lasat-o cateva minute, pana a inceput sa se rumeneasca si am adaugat apoi varza (deja prefiarta de la steamer).

Am completat cu un pahar de apa, o ceasca de sos de rosii, boabe de piper, boia si foi de dafin dupa gust.

Am pus capacul si am lasat la fiert, completand ulterior cu apa dupa caz. Cred ca a stat pe aragaz la fiert vreo 2 ore. Cand am oprit focul, am adaugat si ceva marar peste varza.

A iesit bunaaaaa, insa reteta are un mare minus: aragazul arata ingrozitor dupa! 🙂 Chiar nu stiu de ce nu am bagat-o la cuptor, nu mai pierdeam timpul spaland aragazul dupa ce am mancat …

Written by