A venit si randul “faimosului” cheesecake … marturisesc ca nu sunt mare fan al prajiturilor si placintelor cu branza … mi se pare mie ca nu prea e locul ei in astfel de prajituri, dar lucrul asta tine de gusturile personale. Dar trebuia sa incerc si un cheesecake si mi s-a parut Craciunul cea mai potrivita ocazie. Am studiat retetele si am ales-o pe urmatoarea.
Ingredientele pentru blat sunt: 100 grame de unt topit, 150 grame biscuti digestivi si o lingura de zahar.
Ingredientele pentru umplutura de branza dulce (nitel modificate de mine, ca avea prea mult zahar reteta originala) sunt: 1 kg branza dulce, 200 gr zahar, 3 linguri de faina, esenta de rom, 300 gr smantana, 4 oua, 1 galbenus, sucul de la o jumatate de lamaie, coaja rasa de la o lamaie , foarte putina sare.
Si m-am apucat de treaba; primul pas: am dat drumul la cuptor, la 190 de grade. Am faramitat apoi biscuitii si am topit untul; eu l-am topit la microunde, este putin unt si in mai putin de 1 minut era lichid.
Am amestecat zaharul in untul topit si apoi am turnat acest unt dulce peste biscuiti; am omogenizat amestecul si l-am pus in forma in care se va coace prajitura, si anume in forma de tort cu peretii detasabili (am folosit si hartie de copt). Am intins bine aluatul si l-am presat bine de tot; a iesit subtirel, cam 0.5 cm, initial mi s-a parut prea subtire, dar in “produsul final” arata si se simtea perfect la gust.
Am bagat blatul la cuptor pentru 10 minute si m-am ocupat apoi de compozitia de branza. Ah, intre timp, cuptorul merge in continuare, mutat la 240 de grade.
Am folosit robotul de bucatarie pentru compozitia de branza; am pus intai branza dulce si am batut-o cateva minute (la viteza cea mai mica). Am adaugat apoi, pe rand, ouale, zaharul, faina, putina sare, sucul de lamaie, coaja de lamaie si esenta de rom; smantana este cea din urma. Am turnat compozitia peste blatul scos din cuptor, care intre timp se raceste tocmai bine.
Am pus apoi forma la cuptor, pentru 10 minute la 240 de grade, apoi am scazut temperatura la 100 de grade, pentru inca 30 de minute. Am oprit apoi cuptorul si am lasat prajitura sa se raceasca in cuptor, inca vreo ora si jumatate, chiar doua.
Am decorat-o a doua zi, cu un jeleu.
Am servit-o asa, simpla, fara niciun sos. Este foarte buna si racoritoare, in plus foarte simplu de realizat. Data viitoare o sa o imbunatatesc cu niste stafide in compozitie si un sos de fructe de padure ca topping.
Toni nu a vrut sa guste, in schimb Adi a fost incantat de compozitia de branza :).