Ciocolata

Print Friendly, PDF & Email

Nici nu mai tin minte cand am mancat ultima data ciocolata de casa. Stiu unde am mancat, si anume acasa la mama, facuta probabil chiar de mine sau de noi doua impreuna, dar nici nu stiu cati ani au trecut de atunci … multi, minim 5. Prin urmare, m-am hotarat sa o includ in meniul de Craciun. Am rascolit internetul si amintirile mele dupa reteta, am cumparat din timp ingredientele, si cu ajutoarele mele de nadejde, Toni & Adi, care intorc bucataria cu susul in jos de fiecare data cand e treaba de facut, am inceput lucrul la faimoasa ciocolata. Si bineinteles, cu speranta ca o sa iasa exact asa cum imi doream si cum imi aminteam ca este.

Ingredientele folosite sunt:

– 400 grame de zahar

– 200 grame de unt cu 80% grasime

– 80 grame de cacao

– 500 grame lapte praf

– 150 ml apa

– esenta de rom

– stafide muuuuulte :), inmuiate din timp in lichior de grandine

In prima etapa am pus pe foc cei 150 de ml de apa si zaharul.

Le-am lasat la foc mic pana cand zaharul s-a topit. Atentie, zaharul trebuie doar sa se dizolve, nu sa se caramelizeze, asa ca nu uitati craticioara pe foc. Peste siropul de zahar, am adaugat untul, taiat bucatele mici, si am amestecat pana ce acesta s-a topit complet si s-a omogenizat cu siropul. Tot acum am adaugat si esenta de rom (sau orice alta esenta, dupa preferinte).

Amestecul de cacao si lapte praf l-am trecut prin sita ca sa se omogenizeze bine si sa evit cocoloasele din produsul final. Si apoi l-am adaugat in compozitia care a fiert pe aragaz, impreuna cu stafidele, si m-am pus pe amestecat bine, pana a iesit o compozitie cremoasa si omogena.

O parte din ciocolata am pus-o in niste forme de silicon, insa pentru o alta parte am folosit formele de unica folosinta din hartie cerata (de la Ikea le-am luat), acelea folosite in general pentru minitarte sau briose. Mi-a fost teama sa pun mai multa ciocolata in formele astea, pentru ca nu eram sigura ca se vor dezlipi frumos si imi era ca stric toata “treaba”. Dar surpriza, se desfac din forme perfect si arata excelent, ca niste bombonele :).

Ciocolata a iesit exact asa cum ma asteptam, este excelenta si ne-a placut la toti.

Pofta buna!

 

Written by