Semifreddo de mere coapte

Print Friendly, PDF & Email

O prietena mi-a spus de acest concurs. Desi am oscilat initial, pana la urma m-am hotarat sa particip. Dar trebuia sa gatesc ceva acum, nu puteam posta o reteta mai veche de pe site. Ok, merge si asa, hai sa vad cam ce “materie prima” am. Doar 4 mere … ar trebui ceva shopping, dar e duminica si n-am chef de magazine, sunt cam aglomerate; plus ca ar trebui sa pastrez un mar si pentru Adi, sa manance a doua zi dimineata. Deci doar 3 mere, ce-i drept maricele. Am inchis frigiderul abandonand ideea … initial ma gandisem sa fac un tort sau o tarta, pentru care mi-ar fi trebuit mai multe mere. Dar … mai tarziu, mi-am adus aminte de semifreddo; tot e cald afara ca vara, parca merge ceva racoritor. Pai 3 mere sunt ultra-suficiente pentru semifreddo.

Am cercetat apoi sa vad daca am si restul ingredientelor; da, sunt pe stoc urmatoarele:

– 5 oua

– 100 gr zahar

– un pumn de stafide

– putin unt

– cateva lingurite de miere

– un paharel de Cointreau

– 250 ml frisca lichida

si evident cele 3 mere.

Am curatat merele, le-am scos casuta si le-am pus intr-o tava; am adaugat peste fiecare putin unt si miere.

Le-am bagat la cuptor, la 175 de grade,unde au stat o ora si ceva; le-am tot verificat din cand in cand cu o furculita, pentru ca am vrut sa se coaca tocmai bine, adica sa nu se inmoaie de tot.

Intre timp, am separat albusurile de galbenusuri; aici am dat si un mic rateu :), adica am spart un galbenus 🙂 dar am salvat situatia cat am putut de bine.

Am pus stafidele la inmuiat in Cointreau si le-am lasat deoparte, le vom adauga mai tarziu in compozitie. Am avut stafide Thompson, fara samburi; sunt foarte bune si mari.

Am batut spuma albusurile pana s-au intarit si le-am depus apoi intr-un bol.

Am continuat cu mixerul vertical si am spumat galbenusurile cu zaharul pana s-au facut aproape albe, dar, pe langa culoare, mai important e ca le-am batut pana s-a topit zaharul.

Am pus si galbenusurile in bol, peste albusuri si am trecut la frisca; cand s-a intarit, am pus-o in acelasi bol peste albusurile si galbenusurile batute spuma; am adaugat si stafidele si restul de Cointreau in care s-au inmuiat acestea si am amestecat bine. Am pus compozitia asta la frigider, pentru ca merele nu erau inca gata.

Cand am considerat ca sunt suficient de facute, am scos merele si le-am pasat cu furculita.

Nu am vrut sa le fac pasta, ci sa ramana bucati mai maricele.

Le-am lasat sa se raceasca si le-am incorporat in copmpozitia de semifreddo.

Am pus folie transparenta intr-un vas si am turnat semifreddo. Am ambalat bine in folie si am bagat la congelator, pana a doua zi, pentru ca era deja seara.

Tocmai ce am mancat o portie (cea din poza 🙂 ); este excelent, merele un pic acrisoare se combina perfect cu compozitia dulce. Ma duc sa mai imi pun o portie!

PS. Multumesc, Flori!

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message