Prajitura cu mere si inghetata

Print Friendly, PDF & Email

31.08.2010

Sau placinta cu mere … desi, in viziunea mea, placinta se traduce prin “chestia” aia cu multe foi (foi care nu-mi prea plac). Asa ca am spus “prajitura”, mi se pare mai ok …

Nu intentionam sa fac nimic de genul asta, dar socrul meu a venit cu muuuuuuuuulte mere de la tara; mere “curate”, crescute fara ingrasaminte, intr-o zona de munte, cu mai putina poluare; deci, oricum, mai sanatoase decat cele din supermarket. Curatate si rase frumos, merele au ajuns tot in preferatul meu, steamerul. M-am gandit ca n-are rost sa-mi pierd timpul si sa le calesc, mai ales ca procedeul asta “recomanda” si adaugarea de zahar suplimentar. Asa ca le-am pus la steamer vreo 40 de minute; o parte le-am folosit in prajitura asta, iar cealalta parte le-am pus la congelator pentru un proiect culinar viitor :).

Dar, sa revin la prajitura in cauza:

– 3 oua

– 250 ml lapte (o cana)

– 150 – 200 gr zahar – se poate si mai putin, a iesit destul de dulce; cand mai fac, nu cred ca pun mai mult de 100 gr;

– 100 ml ulei;

– 1 plic praf de copt;

–  scortisoara;

– faina;

– ceva arome, dupa gust: zahar vanilat, sau zahar cu rom, sau esente de rom, etc, etc, etc …

– merele rase si “stimuite” ~ 1kg.

Prepararea e destul de simpla: se bat ouale cu zaharul pana se topeste tot; se adauga uleiul, apoi laptele , esentele si praful de copt. Faina se adauga ultima; consistenta finala a compozitiei trebuie sa fie similara unei smantani mai groase; asa ca am tot pus cate-o lingura de faina pana mi s-a parut compozitia potrivita.

Am uns cu ulei o tava si am pus hartie de copt.

Am uns si hartia cu un strat subtire de ulei si am turnat aproape toata compozitia; as zice ca am pastrat mai putin de un sfert.

Am pus merele si am pudrat cu scortisoara.

Am turnat si restul de aluat.

Am bagat la cuptor, la 175 de grade, si am lasat pana cand … a fost gata; am verificat cu o scobitoare aluatul sa fie bine facut.

Este foarte buna, racoritoare, si merge super cu inghetata.

A mancat si Toni, dar nu cu foarte mare incantare; asa ca, mai mult pentru noi! 🙂

 

Written by