Tort de bezea

Print Friendly, PDF & Email

Tort de bezea … sau tort de “La multi ani!” … LA MULTI ANI pentru NOI DOI!

Nu multi si-au amintit … dar noi da; nu am ajuns inca la etapa in care sa uitam aniversarea casatoriei 🙂 🙂 🙂

1 si 2 iunie – 3 ani de la cununie si nunta! 3 ani pe care am vrut sa-i cadorisesc cu un tort frumos si gustos; si mi-a trecut prin cap sa fac un tort de bezea, si anume un tort pe care nu l-am mai facut niciodata; am gasit o reteta care parea ok si am luat -o pe Toni cu tricicleta sa facem o plimbarica pana la supermarket sa cumpar ce nu aveam in casa si-mi era necesar pentru tort.

Reteta parea simpla, dar complicata in acelasi timp; nu am facut poze, ca m-am gandit ca poate nu iese si ramane sa dau o fuga la cofetaria din colt si sa iau de-acolo ceva “competitiv” … dar n-a fost cazul, a iesit super! (edit: am postat niste poze, de la o “editie” ulterioara 🙂 )

Iata de ce e nevoie:

1. Pentru blaturile de bezea:

– 10 albusuri

– 500 gr zahar

– zahar vanilat (nu e obligatoriu, eu am uitat sa pun)

2. Pentru crema de cacao

– o cana si jumatate de zahar

– 5-6 linguri de cacao

– 2 pachete de unt 80% grasime (pachete de 200 gr)

– 2-3 linguri faina

– 10 galbenusuri

– 2 oua intregi

– stafide si putin alcool (cognac, rom, etc – pentru inmuiat stafidele)

3. Pentru blatul de baza

– 2 oua mari sau 3 mai mici

– 2 linguri faina

-2 linguri zahar

– 2 mandarine sau portocale

Pentru decorat: frisca, bombonele, capsuni, etc, etc, etc – dupa preferinte, gust si talente 🙂

Mod de lucru:

1. Pentru blaturile de bezea: am batut albusurile cu zaharul si am impartit bezeaua in 3; am copt 3 blaturi rotunde, la 100 grade, cam 3 ore si ceva; bezeaua am pus-o pe hartie de copt (unsa cu putin ulei), ca sa nu am probleme in desprinderea blatului.

NXT_2332 copy

NXT_2337 copy

 

NXT_2346 copy

 

2. Crema de cacao: am amestecat cacao cu zahar, galbenusuri, oua si faina si am pus la fiert pe aragaz, sa se topeasca zaharul si sa se ingroase un pic compozitia; nu e nevoie sa stea mult, maxim 10 minute, altfel incepe sa se lipeasca.  Cand e gata, am adaugat stafidele inmuiate si am bagat la frigider sa se raceasca bine.

NXT_2340 copy

NXT_2341 copy

NXT_2342 copy

NXT_2343 copy

NXT_2344 copy

Am pus in mixer untul si l-am batut zdravan; am adaugat apoi crema de cacao racita (racita bine, ca altfel se taie) si am mai mixat putin; gata si crema de cacao.

3. Blatul de baza; am separat ouale si am batut albusurile cu o lingura de zahar si galbenusurile cu o lingura de zahar; am amestecat cele 2 compozitii si am pus 2 linguri de faina; am pus blatul astfel obtinut la cuptor, pe hartie de copt, maxim 10 minute la 300 grade (programul de prajituri). Am insiropat apoi blatul cu sucul de la 2 mandarine.

Si  cam gata; ramane “montarea” tortului si decorarea; blat de baza – crema – blat bezea – crema – blat bezea – crema – blat bezea – crema – frisca. Si cateva capsuni … 🙂

Nu e atat de greu pe cat pare si nu prea are ce sa nu iasa la tortul asta … de fapt, m-am hotarat sa verific daca e chiar asa, prin urmare, am mai facut unul, ca primul s-a terminat prea repede … la urma urmei, e vorba si de 1 iunie, si de 2 iunie, nu?! Fiecare zi cu tortul ei … 🙂 Dar nu-i nimic, dupa tortul asta, nu mai mancam nimic dulce pana-n octombrie!

LA MULTI ANI!!!

Written by

Comments

  1. Iulia B says:

    Buna!
    Fiecare blat trebuie copt pe rand 3 ore si ceva?
    Cum se pastreaza blaturile care asteapta sa intre in cuptor cat timp se fac celelalte?

    1. Oana says:

      Eu le coc in acelasi timp, in 3 tavi diferite, pe 3 “etaje” ale cuptorului. Daca nu ai posibilitatea sa le coci impreuna, iti sugerez sa bati albusurile separat pentru ca deja batute nu se pastreaza bine atata vreme.