Cozonaci

Print Friendly, PDF & Email

Da, am facut cozonaci!!!

Pentru a doua oara in viata … dar mai bine nu-mi amintesc de prima data … 🙂 nu-i asa, mama?!?! 🙂

Surpriza maxima a fost ca au iesit!

Dupa o lunga cautare de retete pe net, am gasit muuuullllteeeee variante si retete care mai de care mai interesante. M-am hotarat asupra uneia care mi s-a parut a avea mai putine componente “grele”: doar 5 oua si mai putin zahar.

Asa ca, reteta pentru 2 cozonaci este:

– 1 kg faina alba

– 5 oua – galbenusurile pentru aluat, iar albusurile pentru umplutura

– 250 gr zahar

– 50 gr drojdie

– 0,5 l lapte

– 200 ml ulei

– o lingurita rasa de sare

– nuca (pisata)

– stafide – inmuiate in cognac

– esenta de migdale

– coaja de lamaie

– 3 linguri cacao

“Pufosim” faina cu ajutorul unei site si o lasam intr-un castron mai incapator. Drojdia, 2 linguri de faina si 2-3 linguri de lapte caldut se amesteca si se lasa la crescut; eu le-am pus intr-un castronas chiar langa calorifer, ca sa fie caldurica. Restul de lapte se incalzeste – potrivit, nu fierbinte – si se amesteca cu zaharul pana cand acesta se dizolva. Galbenusurile se pun in mixer cu lingurita de sare si coaja de lamaie si se mixeaza bine, pana se inspumeaza un pic.

Dupa ce maiaua a crescut, se adauga in castronul cu faina, impreuna cu galbenusurile batute, lapticul si uleiul (treptat); se face un amestec care se framanta suficient timp, pana cand se desprinde de pe maini. La noi a fost suficient jumatate de ora; nu am framantat eu, ci Serban. 🙂

Dupa etapa “framantat”, am acoperit castronul cu un servet si am lasat aluatul la crescut,  o ora si jumatate spre doua.

Din aluat se fac doua foi, pe care le-am intins pe putin ulei, ca sa nu se lipeasca.

Umplutura am facut-o din albusurile mixate bine de tot, amestecate cu cacao, nucile pisate, esenta de migdale si stafidele inmuiate.

Am umplut foile cu amestecul pregatit, le-am rulat si le-am pus in tavi tapetate cu hartie de copt. Le-am mai lasat la crescut jumatate de ora si le-am bagat la cuptor, la o temperatura de 200 grade, pentru aproximativ trei sferturi de ora.

Cozonacii au fost foarte gustosi, s-au terminat atat de repede, ca n-am mai apucat sa dam si la musafiri! 🙂

Chiar si Toni a fost atrasa de ei, atat de atrasa incat i-a tras jos de pe masa … 🙂 noroc ca erau infasurati in servete …

 

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message