De ce e buna GUTUIA

Print Friendly, PDF & Email

Gutuia … alta aroma de toamna … ruda indepartata cu marul si para. Are si ea istoria ei; se pare ca primele marturii despre cultivarea gutuii sunt de acum 4000 de ani, in Grecia Antica, „plecand” apoi spre Europa si Asia. Chiar faimosul Hipocrate le recomanda contra febrei si diareei.  Romanii le numeau „mere de aur” si credeau ca ii pot apara de farmece si deochi.

Se pare ca totul e bun la gutuie: fructul, frunzele, samburii. Frunzele contin apa, zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, grasime, vitaminele A, B, C, PP, saruri minerale; fructul contine apa, zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, grasime, mucilagii, provitamina A, B1, B2, B6, C, E, PP, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, sodiu, sulf, etc. Ce mai … aproape tot tabelul lui Mendeleev … 🙂

Sa vedem la ce o putem folosi:

  • Atat fructele, cat si semintele si florile sunt astringente si fortifiante ale ficatului.
  • Gutuia e utila in afectiunile pulmonare, chiar in tuberculoza.
  • Este eficienta in afectiunile intestinale cu diaree sau chiar dizenterie.
  • Ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
  • Este antiinflamator, analgezic, antispasmodic, emolient (in special semintele).
  • Fructul este expectorant, tonic si stimulent.
  • Consumul regulat de gutui influenteaza favorabil psihicul.
  • Gutuile contin substante care stimuleaza ficatul si pancreasul, incetinesc procesele de imbatranire si combat eficient cancerul.
  • Stimuleaza pofta de mancare si amelioreaza infectiile respiratorii si astmul. Se pot consuma in cure de lunga durata.
  • Se foloseste si in cosmetica, pentru evitarea si reducerea ridurilor. De asemenea, din cojile si frunzele de gutuie se preparã o infuzie care se utilizeaza, sub forma de comprese, pentru crapaturile pielii.
  • Buna in curele de slabire, deoarece este foarte bogata in fibre. Reduce colesterolul.
  • Este bogata in antioxidanti, care ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi.

ATENTIE! Semintele in cantitate mare, intern, sunt otravitoare!

Trebuia sa fie si un „minus” dupa atatea „plusuri”, nu?!

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message