Chinezii spun despre dovleac ca este mireasma dulce si energie calda,simbolul abundentei si fertilitatii, al regenerarii si al imortalitatii.
Suna frumos, nu? Oarecum romantic, chiar …
Dar ce vor sa spuna chinezii astia care le stiu pe toate?! Nu e nimic romantic, e mai mult practic, avem de-a face cu un aliment si un medicament in acelasi timp. Chinezii considera util dovleacul in atenuarea durerilor acute, anihilarea toxicitatii unor alimente, imbunatatirea activitatii splinei, pancreasului si stomacului, tratarea bolilor inflamatorii, febrile, tratarea abcesului pulmonar sau a dependentei de opiu (!). Bun, nu?
Dar nu doar medicina traditionala chineza apreciaza dovleacul, multe din popoarele lumii il au la loc de cinste. In Egiptul antic era considerat intruchiparea pamanteana a zeitei Kolokassia, iar in simbolistica africana el reprezinta uterul femeii.
La romani, dovleacul este asociat cultului stramosilor. Astfel ca in majoritatea perioadelor de post ale iernii acesta este folosit in mancarurile rituale, mai ales in zilele de pomenire a mortilor. La daci, se pare ca era si un simbol al abundentei, in unele sate de pe la noi pastrandu-se si azi obiceiul colindului de Anul Nou cu o tivga de dovleac umpluta cu seminte. Aceasta era aruncata peste casa, urandu-se rod bogat.
Sa vedem ce mai „face” dovleacul:
– Un decoct din frunze de dovleac trateaza dizenteria;
– Ceaiul din flori de dovleac indeparteaza raguseala si tusea;
– Un preparat din seminte de dovleac poate stimula lactatia proaspetelor mamici;
– Are efecte nutritive, caci contine lecitina, tirozina, peporezina, fosfor si doua vitamine B si A;
– Grabeste purgatia, este calmant si racoritor;
– Inmoaie pielea si atenueaza procesele inflamatorii ale mucoaselor; este folosit datorita acestor proprietati deseori in cosmetica; face tenul fin, este un antioxidant benefic pentru piele si reduce iritatiile. In plus, are rolul de a elimina impuritatile, de a exfolia si de a revitaliza pielea.
– Ajuta si la activarea secretiei urinare si a eliminarii acidului uric, deci este recomandat in infectii urinare, insuficienta renala;
– Datorita continutului de vitamina C si E este un foarte bun antioxidant, protejand impotriva cancerului si a bolilor cardiovasculare.
Parca citind mai sus iti vine sa mananci dovleac toata ziua … J!
Nici chiar asa, dar ar trebui sa profitam de perioada asta pentru o mica „cura”.